Nieuws | 13 juli 2023
Evaluatie cursus positieve gezondheid 29 juni 2023

We zijn tot deze opleiding gekomen naar aanleiding van een presentatie, gegeven door Leontien Hommels op 29 maart 2023, tijdens een denktank bijeenkomst. De denktank deelnemers concludeerden unaniem dat eerst zijzelf positieve gezondheid moesten ervaren om het te kunnen uitdragen. Stichting Hof van Welbevinden heeft Hommels & Brink bereid gevonden een voor de wijk Stadshagen unieke wijkcursus samen te stellen. Hommels & Brink is ontstaan vanuit het concept Positieve Gezondheid. Met een enthousiast team begeleiden Leontien Hommels & Brigiet Brink ons.

Via de website zijn de aanmeldingen grotendeels binnengekomen. Daarnaast zijn door netwerkcontacten ook deelnemers aangedragen. Dit heeft geresulteerd in 16 deelnemers. Uiteindelijk hebben 12 cursisten meegedaan. Cursisten zijn wijkbewoners maar ook vertegenwoordigers van professionele organisaties, die in wijk werkzaam zijn. Hieronder wordt de opzet van de cursus bestaande uit 3 delen toegelicht.

Deel 1. Op 11 mei 2023 de gezamenlijke start in de Stadshoeve

Gezamenlijke start met live startbijeenkomst. Locatie: Park de Stadshoeve
Met 14 enthousiaste deelnemers bestaande uit 7 betrokken wijkbewoners en 7 vertegenwoordigers vanuit instellingen die in de wijk werkzaam zijn en veelal ook wijkbewoner zijn. De gekozen werkvorm is deelnemers kennis te laten maken met de leergang Positieve Gezondheid, om van daaruit toepassingen te bedenken voor de wijk. Duur 1 uur.

Deel 2. Online scholing

Met dit onderdeel kunnen deelnemers online, zelf ervaringen opdoen. De deelnemer ervaart zelf door verhalen, animaties, podcasts en reflectie wat Positieve Gezondheid is en wat het doet.
Waar: Thuis, op het werk of buiten in de natuur. Duur: 12 stappen van 20-30 minuten.

Deel 3. Live scholing Positieve Gezondheid in de wijk

29 juni 2023 was de dag waar 12 deelnemers aan de cursus Positieve Gezondheid, hun leermomenten hebben gedeeld en op zoek zijn gegaan naar toepassingen in de wijk.
Een inspirerende dag waarin de deelnemers een zoektocht zijn gestart naar concrete handvatten en tools die direct inzetbaar zijn in de wijk. In het ochtend deel is ieders ervaring opgehaald, Zie onderstaand PDF.

De gedeelde kennis heeft geleid tot twee behoefte formuleringen:

  1. Een fijne omgeving waar je je vrij voelt om jezelf te zijn.
  2. Dat het “onzichtbare” (passies, talenten, behoeften) zichtbaar wordt.

Opgetekende quotes vanuit de deelnemers:

  • Het was een heel geslaagde dag. Ik ben blij aangehaakt te zijn.
  • Alles met alles is verbinden.
  • Met elkaar leg je de verbinding.
  • Zingeving is interessant.
  • Haal er uit wat er in zit.
  • Uitdaging is hoe we het in de Kastanjetuin gaan doen.
  • Nu kleine stapjes doen, omdat ik de lat vaak te hoog leg.
  • Je leeft niet alleen voor jezelf.
  • Het leven is nu (als gepensioneerde uit het onderwijs) een stuk rustiger.
  • Inzicht gekregen om in balans te komen.
  • De cursus heeft mij inzicht gegeven in mijn verlangens en hoe ik daar een stap in kan zetten. Wat het voor mij betekent is dat ik meer mag genieten van wat er al is.

De deelnemers hebben aan de stichting het verzoek gedaan om iets te bedenken om met elkaar in contact te blijven. De stichting heeft dit verzoek ingevuld met een voorstel aan de deelnemers om je als cursusdeelnemer aan te sluiten bij de nog in te richten WhatsApp groep.